KEZDŐLAP

KÉPEK

BEMUTATKOZÁS

LÁTNIVALÓK

ELÉRHETŐSÉGEK

RIGYÁCI SZÜRET

TEMPLOM

 

 

 

 

Egy hirtelen jött gondolatnál elhatároztuk, hogy létrehozunk egy olyan napot, ahol a falu lakossága gondtalanul érezheti magát. Így végül is egy olyan régi hagyomány felelevenítése mellett döntöttünk, mint a szüret.

A gondolatokat tett követte, s 2012-ben megszerveztük az első "Rigyáci Szüreti Fesztivál"-t.

Ezzel egy olyan hagyományt szeretnénk feléleszteni, mely minden évben megismétlésre kerül.

 

A szüret nem csak komoly munka, hanem régi népszokásunk és ünnepünk. Az édes szőlő, és az ebből készülő isteni nedű, a bor ünnepe. A szőlőföld tulajdonosa ekkor az egész éves munka, fáradozás eredményét aratja le. A szüret mindig is fontos ünnep volt számunkra, és szerencsére mindmáig megőrizte ezt az örömteli jellegét szerte az országban. Talán nincs egy másik nemzeti himnusz a világon a magyaron kívül, amely azért mond köszönetet istennek, mert borral és bőséggel ellátta az országot.

A szüret hagyományosan Szent Mihály napján, azaz szeptember 29-én kezdődik, azonban ma már a legtöbb helyen korábban, szeptember közepén is neki kezdenek a nagy munkának. A kemény munka mellett jut idő vidámságra és jókedvre is, ebben az időszakban több helyen szerveznek szüreti mulatságokat, felvonulásokat és fesztiválokat.  

A kisebb földeken a család és a barátok még ma is együtt szüretelnek. Az emberek együtt szedik le a szőlőt, amit nagy dézsákba tesznek, és innen viszik tovább feldolgozásra. A szüreti mulatsághoz hozzátartozik az étel, ital, ének és tánc.

Jó lenne, ha a továbbiakban is megmaradna ez a szép hagyomány!

Az első(2012) Rigyáci szüreti fesztiválon készült képek.

Az album megtekintéséhez kattintson a kisképre.

  Főzőverseny     Szentmise         Műsorok          Felvonulás        Egyéb képek    Zenés ébresztő

A második(2013) szüreti fesztiválon készült képek.

Ezen a napon került sor a pálya felavatására is.

 

 

 

 

Adatvédelem

Archivum

Dokumentumtár

Linkek

 

 

Copyright (c) 2012.  Minden jog fenntartva.